Collaborating Smart Solar-powered Micro-grids

Prosjektakronym
CoSSMic

Solen skinner og det blir produsert energi til husholdninger med solcellepanel. Men hvordan kan vi optimalisere dette for å sørge at mest mulig solenergi blir brukt? 

Fremdriften innenfor solenergi er et tema som går igjen i Europa. Dersom du kjører gjennom Tyskland ser du for eksempel noe som ikke er fullt så vanlig enda i Norge: flere av husene har solpaneler på taket. Mens dette er vel og bra på dagtid når solen skinner, kan det by på problemer på kveldstid når solen ikke skinner. Batteriteknologien utvikler seg heldigvis fort, men for å lagre den overflødige energien produsert i en husholdning på dagtid trengs det betydelig, og ofte kostbar, lagringskapasitet. Forskerene bak CoSSMic-prosjektet tror de kan ha funnet en løsning på dette. Er det mulig å koble nabolag på en måte som gjør at de kan bruke majoriteten av sin fornybare energi sammen?
Med utgangspunkt i to ulike områder i Konstanz, Tyskland og Caserta, Italia har forskerne undersøkt hvordan man kan motivere befolkningen til å delta i å skaffe fornybar energi og til å dele denne fornybare energien i nabolaget, samt teste metoder for å tjene penger i slike ordninger. 

Optimalisert koordinering

Forskerene i prosjektet utviklet et autonomt IKT-system som kan kontrollere energibruk, produksjon og lagring. Dette systemet fasiliterer både en-til-en samarbeid i et nabolag og samarbeid med offentlige strømnettverk. Dette fungerer på samme måte som informasjon blir transportert og utvekslet på internett ved at mikronettverkene fungerer som et datanettverk som kan fungere på egenhånd og utveksle energi med naboer for gjensidig nytte. Eksempelvis kan en mikronettverkscelle som har for mye energi utveksle energi til en nabobygning som har lite. 
Arkitekturen bak systemet sørger for at produsentene kobles til konsumentene og bruker værmeldingene til å estimere produksjonen til de tilkoblede solpanelene, og på den måten optimaliserer koordineringen.  Lagring kan skje enten av batterier eller batteri-drevne enheter som er tilkoblet midlertidig for lading, eksempelvis elektriske biler. 

Bærekraftig og smart

Det nye systemet produsert av COSSMIC-prosjektet gjør at man kan produsere energi i ekte-tid til signifikant lavere kostnader og forbedret avkastning på investeringen i fotovoltaiske installasjoner. Ved å kombinere og kontrollere fornybar energi, fossilenergi, energilagring og håndtering vil man kunne dempe miljøpåvirkningen av strømproduksjon. Dette vil også bidra til overgangen mot et mer bærekraftig og smart elektrisk energitilbudsystem. 

Les mer om prosjektet og publikasjoner her.

Koordinatorland
Prosjektleder
Program
Startdato
Sluttdato
Totalbudsjett
€4 267 061
EU-tilskudd
€3299404
Kontakt prosjekt

Sintef
Strindveien 4
7034 Trondheim
Norge

Kontakt: 
Svein Hallsteinsen
Telefon: +47 93241907