Frankrike forbyr plastemballasje for fersk frukt og grønnsaker fra januar 2021

Submitted by Martine Farstad on tor, 14/10/2021 - 12:46
Barbara Pompili

Den franske regjeringen kunngjorde mandag 11. oktober at plastemballasje vil være forbudt for de fleste typer fersk frukt og grønnsaker som selges i butikkene fra 1. januar 2022. Dette er et avgjørende tiltak for å kutte plastavfall betydelig, og gradvis fase ut bruken av engangsplast frem mot 2040.

Det nye regelverket gjelder for frukt og grønt som veier mindre enn 1,5 kg, men med noen unntak. Produkter som er for skjøre eller vil forringes for raskt til å selges i løsvekt, samt produkter som er ferdig skrellet eller kuttet kan fremdeles selges i plastemballasje.

Den franske regjeringen har uttalt at selv om loven trer i kraft fra 1. januar 2022, vil det være en gradvis omstilling frem mot 30. juni 2026, slik at produsentene har tid til å endre emballasjeløsninger. Løk, paprika, agurk, poteter, runde tomater, squash, blomkål, mango, eple, pære, banan, kiwi, melon, ananas, appelsin, og mango er blant de første frukt og grønnsaker som omfattes av det nye regelverket. Det forventes at disse selges uten plastemballasje senest seks måneder etter regelverket trer i kraft. Det er flere typer frukt og grønt, som eksempelvis nektariner, fersken, salat, sopp, asparges, som har senere frister for endring av emballasje – noen i 2023 og andre i 2024.

Per nå er omtrent 37% av fersk frukt og grønt pakket i plast, og den franske regjeringen forventer å redusere 1 milliard unødvendig plastemballasje hvert år med det nye regelverket.

Les mer her.

Artikkel fokus
Offentlig forvaltning